desember 2010

Anbefalinger

De siste fire årene så har jeg hatt god tid til å lese bøker. Jeg er veldig fan av fantasy bøker. Syns det er spennende å komme i en verden hvor alt er mulig! En verden hvor man kan være hva man vil. Jeg digger vampyr serier og andre mulige ?figurer?.

Gone forsvunnet, må være en av de beste bøkene jeg har lest. Jeg anbefaler alle som liker fantasy til å lese den! Det handler om en by hvor alle over 15 år forsvinner. Alle barna under blir igjen i byen. De aner ikke hvor foreldrene eller søsknene sine er. Noen av barna begynner også å få krefter. Ja, jeg burde vel ikke avsløre så mye! Men les den! Det er en serie på tre bøker. Alle tre har kommet ut.

Skammarens dotter, handler om ei jente som kan se sannheten i øynene til folk. Ingen kan skjule noe i fra henne. Denne ?gaven? har hun arvet etter moren sin, som er skammar. Det er en serie på fire bøker. Jeg hører lydbok hver kveld med denne serien. Og det har jeg vel gjort i fire år. Jeg må ha lydbok for å slappe av. Jeg har prøvd andre lydbøker, men jeg liker best denne serien. Anbefales!

ps, den er på nynorsk!

 

 

Jeg skal prøve å legge ut flere anbefalinger J håper dere liker det!

Gi gjerne en kommentar om du har lest bøkene og hva du syns om de!

Ha en fin helg!

Lykke Li - Possibility LyricsThere's a possibility
There's a possibility
All that I had was all I'm gonna get
mmmmmmmmmmmmmm

There's a possibility
There's a possibility
All I gonna get is gone with your step
All I gonna get is gone with your stare
So tell me when you hear my heart stop
You're the only one that knows
Tell me when you hear my silence
There's a possibility I would't know
mmmmmmmmmmmmmm

Know that when you leave
Know that when you leave
By blood and by me, you walk like a thief,
By blood and by me, and I fall when you leave
So tell me when you hear my heart stop
You're the only one that knows
Tell me when you hear my silence
There's a possibility I wouldn't know
So tell me when my sigh is over
You're the reason why I'm closed
Tell me when you hear me falling
There's a possibility it wouldn't show
mmmmmmmmmmmmmmm

By blood and by me, and I'll fall when you leave.
By blood and by me, I follow your lead.

Forskning om CFS/ME

Funnet på: http://blogg.aftenposten.no/andersen/2010/12/01/me-en-ordentlig-sykdom/

ME ? myalgisk encefalopati, ofte kalt kronisk tretthetssyndrom ? er en svært vanskelig sykdom: Symptomene er generelle, behandling ukjent, og det er svært lett å avvise den som en slags utbrenthet, en jappesyke som rammer folk som kjenner for godt etter. Mange leger nekter å forholde seg til ME som en diagnose, og siden et av hovedsymptomene er at stress gjør en sliten, er det ikke så lett for pasienter å gjøre sin stemme hørt ? man orker ganske enkelt ikke. Som så mye innenfor norsk helsevesen, betinger hjelp at man har krefter til å slåss med en båsindelt legestand og et overarbeidet og tildels inkompetent byråkrati.

Et av hovedproblemene er mangelen på klare indikasjoner. Har du kreft, meningitt, herpes eller HIV, så finnes det nokså enkle tester som klart og enkelt fastslår hva du har ? ingen diskusjon om saken. En ME-pasient som kommer til legen vil ofte se helt OK ut (ikke minst fordi vedkommende gjerne har hvilt i flere dager for å orke legebesøket), legen konkluderer med at dette er ikke så farlig, og pasienten drar hjem og ligger stille i sengen i tre dager for å komme seg. Ingen vet hva sykdommen skyldes ? en av mine venner refererer til ME som ?diffusitas? ? og mange tviler (eller oppfører seg som om de tviler) på at det er en fysisk sykdom i det hele tatt.

Dette er i ferd med å endre seg. En oppsiktsvekkende studie, publisert i fjor i det svært velrenommerte tidsskriftet Science, har funnet at retroviruset XMRV finnes i flesteparten av ME-pasienter, mens i kontrollgruppen ? folk uten ME-symptomer ? har under 10% påvist XMRV. Retrovirus er svært vanskelige skapninger ? man kjenner bare til tre typer knyttet til sykdommer på mennesker; HIV (som gir AIDS), HTLV (som ser ut til spille en rolle for visse typer leukemi), og XMRV, som altså finnes i større grad i ME-pasienter, uten at man vet om det er snakk om samvariasjon eller om viruset forårsaker ME. Man vet ikke hvor i kroppen viruset lagres (men man kan finne det i blodet), men man vet at jo sykere pasienten er, jo mer virus finner man, og man vet at cortisol ? stresshormonet - øker virusets evne til å replikere. (Her er en oversiktsartikkel.)

Dette er svært gode nyheter for ME-pasienter, fordi det i sterk grad styrker sannsynligheten for at ME har fysiske årsaker (skjønt det er liten tvil om at psykiske aspekter, som stress, har en sammenheng med hvor syk man blir.) Selv om forskningen er på et svært tidlig stadium og man ennå ikke har noen store studier, penser det i alle fall hele ME-diskusjonen inn på et ?ordentlig? vitenskaplig spor ? disse studiene kan replikeres, selv om så ikke har skjedd ennå ? og gjør ME-forskning til noe den tradisjonelle forskningsfinansieringen, for ikke å snakke om de farmasøytiske selskapene, kan forstå og investere i. Første mål er å finne ut om XMRV ? som er vanskelig å detektere ? er en sykdomsmarkør og om man kan finne en diagnostisk test som kan fastslå om en pasient faktisk har ME eller ikke. Neste skritt går på å finne ut hvor i kroppen dette viruset ? hvis det altså har noe med sykdommen å gjøre ? gjemmer seg, hvordan det eventuelt sprer seg fra person til person (blodgivning er en mulighet, og amerikansk helsevesen, men ikke norsk, forbyr blodgivning fra ME-pasienter,) og om man kan gjøre noe for å begrense dets spredning eller virkning. En mulighet her kan være medisiner a la AZT, som begrenser spredningen av HIV, som altså er et annet retrovirus.

Viktigst, på kort sikt, er at man endelig kan få ME ut fra ?kokkeliko?-avdelingen og over på tradisjonell forskning ? og bra er det, for ME-pasienter har i mange år slitt med å få helsevesen og samfunnet forøvrig til å forstå at dette faktisk er en ordentlig sykdom, med virkninger som i vesentlig grad reduserer livskvalitet. Uansett om XMRV forårsaker ME eller ikke ? klare fysiske forskjeller viser at man faktisk har noe, uansett årsak.

Ola Didrik Saugstad, barnelege på Rikshospitalet, avsluttet en konferanse om ME for tre år siden med å si at en dag skal sannheten om ME fortelles, forhåpentlig om ikke så altfor lenge. Det kan virke som han får rett ? hvis bare forskningen på dette området kommer skikkelig igang.

Hva tror dere?

ellensittliv

ellensittliv

16, Bærum

heihei :) Jeg er ei jente på 16 år. Jeg har en sykdom, ME heter den. Så jeg skal fortelle om hverdagen min med det. Hvis dere lurer på noe eller vil sende mail til meg så er mailen min ellen.blogg@hotmail.no

Kategorier

Arkiv

hits