Sliten eller utslitt?

Folk blir slitne. Men det fins mange måter på å være sliten. Friske blir slitne etter en dag med skole og trening. Men det de trenger er en natt søvn. Vi med ME, er det ikke sånn med. Vi kommer oss ikke på skolen engang siden vi er slitne etter og kledd på oss og stelt oss. Ofte kommer vi ikke lengre enn det. For oss så hjelper det ikke å sove oss bedre. Uansett hvor mye søvn vi får, så blir vi ikke i bedre form.

Jeg kan sove mange timer uten at jeg merker forskjell. Hver morgning våkner jeg med smerter i kroppen. Ofte gjør det vondt bare det å puste. Det å bevege seg er helt umulig. Jeg føler meg banket opp, føler det som om jeg har løpt mange mil.

Om natta sover jeg dårlig. Jeg sliter med mareritt, og jeg faller tilbake i drømmen selv om jeg har klypet meg hardt i armen eller satt meg opp.

Jeg har hørt noen sagt at de tror de har ME, siden de er slitne. Å ha ME er mye mer enn å være sliten.

Mange tror kanskje at jeg ikke har det så vanskelig. "Det er vel nesten alles drøm å slippe skole?" Deres drøm, er mitt mareritt. Jeg sier ofte at jeg slapper av, men vet ikke helt om det er det jeg gjør. For jeg har faktisk ikke et valg. Jeg kan ikke velge om jeg skal slappe av, for jeg blir tvunget til det. Sykdommen tvinger meg til å ligge og sitte i ro. Så når folk sier at jeg er heldig som kan slappe av så mye som jeg gjør, så blir jeg såret.

Jeg prøver å svelge det bare. Jeg tror ikke det går an å skjønne det, med mindre du lever med det. Jeg må bare tenkte at de mener det godt, at de egentlig ikke vil såre meg. Jeg vet det at hvis de hadde vært igjennom det, så hadde de ikke sagt noe. 

Jeg er takknemlig for at jeg har de vennene jeg har. Selv om jeg har vært mye borte i løpet av disse fem årene så har dere vært her for meg.

5 kommentarer

Ellen Luther

07.11.2011 kl.07:27

Hei Ellen fra Ellen :) min søster har ME jeg sliter med mange andre sykdommer. Stikk gjerne innom bloggen min og ta en titt.... Ligger også en lenke i løpet av uken på www.mhb.no dvs. min helsebank sin hjemmeside. Kanskje de kan hjelpe deg, som meg. Jeg har diagnosene Morbus Chrons, leddgikt, endometriose, struma, nakkesleng og skiveutglidning. Har slitt med sykdom i over 20 år. Historien min, eller deler av den ligger også på min helsebank sin hjemmeside, under medlemshistorier. Jeg fikk min egen sykepleier til å sloss for meg med alle institusjonene som fastlege, sykehus, og ikke minst NAV de sørget for at jeg fikk det jeg hadde krav på av støtte i form av tilskudd i pengeboksen også. NAV er ikke flinke nok i mitt distrikt, de har ikke ringt meg en eneste gang, jeg som ringer alltid og får alltid beskjed om at jeg vil bli ringt opp igjen, noe som ikke skjer. Men når en sykepleier ringer blir det fart på sakene. Min søster har hatt ME i mange mange år og det er ny forskning på området noe du kanskje vet. Stikk innom meg å ta en titt, kanskje vi kan hjelpe hverandre litt. Kroniske sykdommer fører med seg mye som er vanskelig å takle alene. Ønsker deg en bra dag :)

Ine

11.11.2011 kl.22:19

Jeg skjønner så utrolig godt hva du mener med at folk klager over å være slitne! de dagene jeg er på skolen noen timer sovner jeg i stort sett hvert friminutt.. jeg er så sliten, og har vondt i hodet hver dag, hele kroppen, alt som kan kalles ledd verker når jeg er så sliten. jeg klarer ikke gå opp trappa til rommet mitt uten å ta pause, og jeg sovna når jeg måtte ta pause i trappa igår.. det er for jævelig å ha det sånn. jeg har så mange symptomer i tillegg. alt starta med at jeg mista en jævla pappeske på beinet på jobb! fikk gule stafylokokker og havna på sykehuset fordi det ble farlig. dermed endte jeg opp med ME. jeg er 17 år og klarer ikke engang gå en tur uten å kollapse eller besvime. i tillegg til at jeg trente fotball 3ganger i uka og gikk på skole hadde jeg jobb ved siden av skolen. derfor er det så nederlag å måtte slappe av hele tiden. nå har vi søkt om opphold på catosenteret. har lest at du likte deg der, det er bra! :-) vennene mine skjønner ikke. et er en usynlig sykdom, og de ser at jeg er dårlig, men ingen ser hvor dårlig jeg er unntatt mamma. søstra mi påstår jeg later som jeg er syk. skal ikke familie støtte meg? menmen. er så lei av at alle klager over småting. og sier dem ikke orker osv. i tillegg sier noen "jeg vet hvordan du har det, jeg er sliten etter en skoledag og sovner innimellom". da klikker det for meg, jeg klarer ikke å høre på, dem vet ikke hvordan det er!! obs, det ble litt langt, men har endel på hjertet som jeg burde snakka med noen som forstår om.

God bedring!

ellensittliv

15.11.2011 kl.21:01

Ine: Dette høres veldig kjent ut. hvis du vil så er det bare å sende meg en mail! det er fint å ha en å snakke med som forstår :)

lykkeliten2011

23.11.2011 kl.21:51

ja, skal undersøke om jeg har det ;) har en form for utmattelses syndrom men vet ikke om det er ME.. skal til nevrolog for å skjekke.. har hatt det veldig lenge siden uskolen.. har jo opplevd mye dritt og for 6 mnd siden lå jeg helt flat i 3 mnd å klarte ingenting, ingen lyder, ikke lys orket ikke å snakke eller spise.. lyest blir blast og gult noen ganger.. å får sånne blinkinger i hodet når jeg sover pluss at pulsen er på 120 når jeg legger meg ned.. så skal skjekke det opp ja ;)

mrs myhre

10.01.2013 kl.11:10

Kjære tapre Ellen

Det er utrolig leit å høre at du er så syk i så ung alder.

Jeg har en mann,( vi har barn som er ungdommer nå,)han fikk sykdommen etter å ha slitt seg ut som selvstendig næringsdrivende.Det var en infeksjon som utløste det mener vi. Han har ME slik som du. han sliter veldig, er utenfor livet, uten jobb, klarer nok mer enn du,er ikke sengeleiggende, men veldig sliten og har veldig mye smerter.

Jeg føler så med deg. Men det er håp for deg, yngre ME syke har større helbredelsesfrekvens end voksne. Håper det beste for deg. God bedring.

Skriv en ny kommentar

ellensittliv

ellensittliv

18, Bærum

heihei :) Jeg har en sykdom, ME heter den. Så jeg skal fortelle om hverdagen min med det. Hvis dere lurer på noe eller vil sende mail til meg så er mailen min ellen.blogg@hotmail.no

Kategorier

Arkiv

hits